Spomlek podsumował 2018 rok
Ubiegły rok zapisze się w historii Spółdzielczej Mleczarni Spomlek pod względem rekordowej ilości sprzedanych serów. Mleczarnia odnotowała znaczący, bo aż 20% wzrost sprzedaży serów premium. Poza tym jako pierwsza firma w Polsce wprowadziła do sprzedaży izolat białek serwatkowych WPI.
Wyprzedzają trendy na rynku serów
Dobry rok
–Patrząc na cały 2018 rok mimo licznych zawirowań na rynku mleczarskim jesteśmy zadowoleni z wszystkiego, co udało nam się przez ten czas osiągnąć. Mamy jasno wytyczoną ścieżkę swojego rozwoju i staramy się jej trzymać, co nie oznacza, że jesteśmy zamknięci na to, co dzieje się w branży, a wręcz przeciwnie. Bacznie obserwujemy, analizujemy, a nawet staramy się wyprzedzać trendy panujące na rynku serów. Przede wszystkim skoncentrowaliśmy się na umocnieniu naszej pozycji rynkowej oraz pozycji naszych kluczowych marek – Serenada i Skarby Serowara. Ponadto udało nam się osiągnąć główny cel, czyli zwiększenie rentowności sprzedaży. Liczymy na to, że w 2019 roku ten wzrost przekroczy 7% – podkreśla Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
Liczne inwestycje i modernizacje
Rebranding polskiej w Polsce marki serów
-Trendy na rynku produktów nabiałowych zmieniają się bardzo szybko i aby za nimi nadążyć trzeba stale szukać nowych sposobów na zwrócenie uwagi konsumenta, wzbudzenie jego zaskoczenia. Po licznych badaniach doszliśmy do wniosku, że odświeżenie szaty graficznej Serenady jest właśnie tym, czego oczekuje dzisiejszy konsument i sygnały, jakie dostaliśmy z rynku utwierdziły nas tylko w przekonaniu, że podjęliśmy słuszną decyzję – tłumaczy Paweł Gaca, Wiceprezes Zarządu Spomleku.
Społeczna odpowiedzialność
Kolejne nagrody
–Mówi się, że nie powinno się wracać do przeszłości, tylko iść dalej, ale my mamy świadomość, że to, co udaje nam się wypracować w jednym roku, rzutuje na kolejny. Poza tym patrząc na cały poprzedni rok jestem wdzięczny, że mam obok siebie tak wspaniały zespół pracowników, zaufanych dostawców, a także konsumentów, którzy doceniają naszą codzienną pracę. Z optymizmem patrzę na 2019 rok, tym bardziej, że będziemy obchodzić 110-lecie istnienia naszej mleczarni – dodaje Edward Bajko.